Czym różni się wspólnik od członka zarządu w spółce z o.o.?

wspólnik a członek zarządu

Wspólnik w spółce z o.o.

Wspólnikiem w spółce z o.o. jest osoba, która ma co najmniej jeden udział w kapitale zakładowym. Każdy podmiot może posiadać udziały w spółce z o.o. – to może być osoba fizyczna lub prawna, podmiot krajowy lub zagraniczny. Uzyskanie udziału w spółce z o.o. może nastąpić na wiele sposobów – przez zakup istniejących udziałów od dotychczasowego udziałowca spółki albo poprzez objęcie udziałów nowoutworzonych powstających w wyniku podwyższenia kapitału zakładowego.

Objęcie udziałów może mieć miejsce w zamian za wkład pieniężny lub też niepieniężny. Wkładem niepieniężnym może być zasadniczo wszystko co ma jakąś wartość i jest zbywalne (środki trwałe, nieruchomości, itp.).

Jak widać wspólnik spółki z o.o. jest osobą, która wyposaża spółkę w kapitał. Kapitał, który ma służyć spółce do prowadzenia bieżącej działalności.

Zasadniczo rola wspólnika ogranicza się do wyposażenia spółki w kapitał oraz nadzoru działalności spółki. Nadzór nad działalnością jest wykonywany na zgromadzeniach wspólników, na których wspólnicy decydują w formie uchwał nad istotnymi sprawami spółki, takimi jak: skład osobowy zarządu spółki, określenie przedmiotu działalności spółki, ocena sprawozdania finansowego po zakończonym roku obrotowym, podział zysku.

Członek zarządu w spółce z o.o.

Członek zarządu spółki z o.o. to osoba, która zarządza bieżącymi sprawami spółki. Zarząd jest uprawiony do reprezentowania spółki oraz prowadzenia jej spraw. W praktyce będzie to oznaczać, że to członek zarządu podejmuje decyzję o podpisaniu umowy pomiędzy spółką z o.o. a jej kontrahentem. Zarząd zarządza majątkiem spółki, podejmując decyzje biznesowe, biorąc udział w negocjacjach, reprezentując spółkę w sądzie.

Członkiem zarządu może być wyłącznie osoba fizyczna, może być to Polak lub cudzoziemiec. Członek zarządu jest powoływany i odwoływany przez zgromadzenie wspólników. Zarząd spółki może składać się z jednego członka zarządu albo też z kilku osób.

Umowa spółki określa sposób jej reprezentacji. Najczęściej występującymi sposobami są: samodzielna reprezentacja spółki przez jednego członka zarządu lub reprezentacja łączna – dwóch członków zarządu.

Oczywiście można łączyć funkcje wspólnika spółki z o.o. i członka zarządu, a więc jedna osoba może być i wspólnikiem, i członkiem zarządu jednocześnie.