Umowa zbycia udziałów w spółce z o.o. zarejestrowanej w s24

zbycie udziałów

Podstawowym celem uruchomienia systemu s24, było szybkie i proste rejestrowanie spółek oraz wprowadzanie bieżących zmian. Prostota tego systemu jest związana z wykorzystaniem kilkuwariantowych wzorów dokumentów. Jednak mimo prostoty tego systemu, zgłaszanie zmian wymaga pewnego doświadczenia, gdyż łatwo o zwrot wniosku zgłoszeniowego z uwagi na popełnienie nawet drobnych błędów.

Udzielenie zgody na zbycie udziałów w spółce z o.o.

Także zmiana udziałowca w spółce z o.o., zarejestrowanej w s24, jest w miarę prosta. Na początku należy udzielić dostępu do dokumentów spółki osobie, która ma być nowym udziałowcem. Potem trzeba sprawdzić czy umowa spółki z o.o. nie wymaga uprzedniego uzyskania zgody zgromadzenia wspólników na zmianę udziałowca. Jeśli taka zgoda jest wymagana to należy wykorzystać wzór: „Udzielenie zgody na zbycie udziałów w spółce z o.o.” na udzielenie takiej zgody.

Umowa zbycia udziałów w spółce z o.o.

Idąc dalej należy wykorzystać wzór umowy zbycia udziałów: „Umowa zbycia udziałów w spółce z o.o.” i prawidłowo wypełnić osoby zbywającego i nabywającego udziały.

Pozostałe dokumenty

Pozostałymi dokumentami, koniecznymi do przeprowadzenia zmiany udziałowca będą: „Lista wspólników”, „Lista adresów do doręczeń członków organu lub osób uprawnionych do powołania zarządu”, „Oświadczenie, czy spółka jest cudzoziemcem w rozumieniu ustawy z dnia 24 marca 1920 r. o nabywaniu nieruchomości przez cudzoziemców” oraz „Oświadczenie nowego wspólnika o przystąpieniu do spółki”.

Kto ma podpisać?

Wszystkie powyżej wymienione dokumenty muszą być elektronicznie podpisane przez odpowiednie osoby. Udzielenie zgody na zbycie udziałów w spółce z o.o. podpisują dotychczasowi udziałowcy.

Umowę zbycia udziałów podpisują zbywca i nabywca.

Oświadczenie nowego wspólnika o przystąpieniu do spółki – jest podpisywana tylko przez nabywcę.

„Lista wspólników”, „Lista adresów do doręczeń członków organu lub osób uprawnionych do powołania zarządu”, „Oświadczenie, czy spółka jest cudzoziemcem w rozumieniu ustawy z dnia 24 marca 1920 r. o nabywaniu nieruchomości przez cudzoziemców” – są podpisywane przez członków zarządu spółki z o.o..

Prawidłowo wypełniony formularz zgłoszeniowy

Wszystkie wyżej wymienione dokumenty należy dołączyć do formularza zgłoszeniowego. Formularz należy prawidłowo wypełnić, opłacić (300 zł), podpisać przez członków zarządu i wysłać do sądu.